RECENZE

Recenze

ACCON-EasyLog software pro čtení a záznam dat z PLC SIMATIC

Software EasyLog se umí připojit ke všem PLC Simatic, vyčíst z nich proměnné a uložit do CSV souboru pro Excel nebo do databáze SQL, eventuálně do systému ALS. Jaroslav Blažek pro vás vyzkoušel, jak to funguje do Excelu ze Simatic S7-1200/1500.

Jedná se o softwarové řešení, proto nebude pro uvedené PLC S71200/1500 nic hardwarového potřeba, kromě samotného PLC a nějakého PC s tímto podporovaným OS: Windows XP, 2008 R2, 7, 8.1, 10, 2012 R2. Instalace je jednoduchá a na vyzkoušení je k dispozici demoverze, což je prakticky plná verze s časovým omezením.

 

easylog 01

 

Demo funguje asi takto, občas na nás vyjuklo tohle okno, záznam delší než 15 minut jsme na vyzkoušení nepotřebovali, tak stačí hlášení potvrdit.

 

easylog 02

 

Import a následný export je vlastně uložení a načtení konfigurace. To jen pro objasnění, ikonu s „disketou“ pro uložení tady nenajdete. Zcela jistě je vhodné trochu nakouknout do manuálu, který je v instalačním adresáři, abyste věděli, co a jak.

 

easylog 03

 

Naše verze 2.4.0.0 už umí import proměnných z projektu TIA Portal verze 15, což je to, co si budeme muset rozhodnout v prvním kroku konfigurace – jak a z jakého PLC budeme proměnné načítat. Kromě „netlinkových verzí“ nás zajímají pro vyzkoušení a ukázku PLC S7-1200 a S7-1500. Pro oba typy je postup stejný. Takže nastavení ve druhém řádku (none optimized) znamená vložení proměnných klasickým způsobem podle adresace, tedy DB25.DBW20 nebo MB356 a tak podobně. Poslední řádek (optimized access) načte proměnné z projektu TIA Portal a vybíráme je podle symbolických názvů.

 

easylog 04b

 

Kromě uvedeného rozdílu v adresaci je všechno další nastavení shodné pro oba typy konfigurace.

 

easylog 05b

 

Tato záložka slouží k nastavení spojení mezi PC a PLC, detail pak na „Set up PLC...“.

 

easylog 06

 

Tohle je známé okno z ACCON produktů, pro každé zařízení nastavíme klidně jinou konfiguraci spojení.

 

easylog 07b

 

Ověříme, jestli spojení funguje, pokud jsme připojeni na síť, kde je patřičné PLC. Tlačítko „Test“ najde i typ připojeného PLC.

 

easylog 08

 

To stejné musí být zde a také test spojení musí proběhnout úspěšně. Což většinou proběhne.

 

easylog 09

 

Pokud někdo neví, jak určit rack a slot, stačí mrknout do HW konfigurace TIA Portal. Rack 0 a slot 1 na rozdíl od S7-300. Na stejném místě najdeme i číslo zařízení.

 

easylog 10

 

Následné definování proměnných, tentokrát z projektu TIA Portal. Stačí zadat cestu k projektu a ostatní udělá EasyLog.

 

easylog 11b

 

Pokud jsme si načetli celou symbolickou tabulku, vymažeme si nepotřebné proměnné, nebo se vrátíme zpět a vybereme jen ty potřebné.

 

easylog 12b

 

Tady jsou vidět data z projektu TIA Portal. PLC_4, základní tabulka symbolů a jednotlivé proměnné v jejich symbolických názvech. Hodnoty online pak ve sloupci Value.

 

easylog 13b

 

Proměnné v konfiguraci základního nastavení tentokrát bez symboliky (bez TIA Portal). Tady si klasicky přidáme ručně definovanou proměnnou.

 

easylog 21b

 

Zvolíme si název a adresu. Tady ale pozor, i když program přepnete do angličtiny, syntaxi QB, IB a podobné nebere. Nekompromisně vyžaduje německé názvy A a E, tedy AB0, EB0 a tak. Mimochodem tady se dá nastavit i zobrazení, desetinná místa a další vlastnosti proměnné.

 

easylog 22

 

Záložka proměnné. Tak je to správně, na posledním řádku monitorování výstupního bajtu PLC se zmíněnou syntaxí AB0.

 

easylog 23b

 

A takto již vše jede online. Nyní ještě žádný záznam do Excel souboru neprobíhá, pouze se zobrazují hodnoty proměnných, které jsme si nadefinovali. Záznam ještě není nastaven.

 

easylog 24

 

Až nyní, v editaci, přidáme novou záložku a cílové místo pro uložení dat, soubor CSV, tedy formát pro Excel.

 

easylog 31

 

Důležitá je cesta k souboru, tedy složka, kde bude CSV file uloženo, název souboru – blajafile4 a v neposlední řadě také, které proměnné chceme archivovat.

 

easylog 32b

 

Trigger, nebo-li interval a podmínky pro vytvoření záznamu. Tady jsou velké možnosti nastavení a velmi užitečné. My máme interval časový, každých 5 sekund proběhne záznam, uvidíme na časové značce v Excelu. Bezva je třeba možnost spustit záznam až při definované změně hodnoty proměnné a podobně.

 

easylog 33b

 

Už nám jede záznam blaja2. Zvýrazněné tlačítko slouží k ručnímu provedení záznamu mimo definovaný interval. Například něco nás na datech zaujme, tak několikrát klikneme na ikonu a uloží se nám další řádky s hodnotami proměnných. Užitečné když zrovna nejsou splněny podmínky pro zaznamenání, například dlouhý interval a podobně.

 

easylog 34

 

Takto pak vypadá výsledný soubor blajafile4. Tady už si můžeme dělat, co chceme, grafy, filtry, masky a další vychytávky pro vyhodnocení dat. Všimněte si, že řádek 10 je tam navíc, záznam byl proveden jednorázově mimo interval výše uvedeným ručním postupem.

 

easylog 35

 

Ještě nesmíme zapomenout na vlastní historii v EasyLog. Máme k dispozici sto posledních záznamů (toto číslo se dá nastavit)...

 

easylog 41b

 

...a také jednoduchý graf zaznamenaných hodnot.

 

easylog 42b

 

Na závěr, instalovali jsme a vše pro vás vyzkoušeli s verzí 2.4.0.0. na Win7 + SP1.

 

easylog 51

 

Autor: Jaroslav Blažek, blaja.cz

Související produkty

{foxonstore id="32214"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022