RECENZE

Recenze

ATLAS – analyzátor průmyslových sítí Ethernet a PROFINET

Nyní po konečném odladění je k dispozici funkční verze testeru Atlas společnosti Procentec. Tato „krabička“ důkladně otestuje vaši PROFINET síť, přičemž nevyžaduje žádnou instalaci, funguje naprosto samostatně, neboť vše uživatelské jede přes vestavěný webový server.

banner skoleni blog

Celý tester Atlas je v kovovém provedení rozměrů 120x60x120 mm, upevnění na DIN lištu. Vše potřebné k připojení je z čelní strany, základní nastavení IP adres na identifikačním štítku z boční strany.

 

ATLAS - analyzátor průmyslových sítí Ethernet a PROFINET

 

Přijali jsme nového pracovníka, který neodmlouvá, nespí a dělá, že dělá, tak jej necháme, ať nám tester připraví k zapojení. 

 

analyzátor průmyslových sítí od Procentec

 

Pro zapojení toho moc není, hlavně dva RJ45 konektory pro factory a office síť. Testeru stačí napájení 12–24 VDC, běžně potřebuje 5 W, maximálně 20 W, na druhých svorkách je vyveden jen kontakt poruchového relé. LED signalizují připravenost a napájení plus stav sítě. USB a slot pro SD kartu zatím nejsou pro nás důležité.

 

analyzátor průmyslových sítí Atlas, Procentec, prodává FOXOn s.r.o

 

Proč dva RJ45 konektory? Přístroj má dvě naprosto oddělené ethernetové sítě, jedna slouží k připojení počítačů pro monitoring a diagnostiku, to je ta office, druhá se pak připojí ke strojům a zařízením. Diagnostika a monitor je možná jen u sítě factory, což má jistě logiku, přičemž uživatel se k datům dostane jednoduše přes internetový prohlížeč z počítače připojeného v síti office. Atlas podporuje tyto protokoly: OPC UA, PROFINET (detekce), PROFINET I&M0, Modbus TCP (detekce).

 

 dvě oddělené ethernetové sítě factory/office

 

Dosti teorie, nový pomocník nám Atlas zapojí do našich sítí a uvidíme ihned co a jak.

 připojení analyzátoru do sítě

 

Takto to vypadá, když je vše OK. Ta červená barva LED signalizující přítomnost napájecího napětí je dost nešikovná, čekal bych taky zelenou.

 

 použití analyzátoru Atlas

 

Z manuálu si ukážeme několik kroků pro rychlé nastavení a opravdu stačí se držet uvedených bodů a vše bude fungovat, jak má. Hlavně si poznamenejte IP adresy jednotlivých portů sítě office a factory.

 tipy pro rychlé nastavení

 

Z adresy příkazového řádku je vidět ještě tovární nastavení, my budeme adresy potřebovat trochu jinak. Jméno a heslo je jasné, obligátní doporučení změnit, aby se v Atlasu nehrabal každý, kdo jej na síti najde. Uvnitř pak lze definovat uživatele a ty řadit do skupin uživatelů s různými úrovněmi přístupu. Pozor na firmware, máte-li menší než je uvedeno dole, aktualizujte jej.

 

Atlas login

 

Jako první je v průvodci po přihlášení možnost upravit IP adresy a další nastavení sítí. My máme všechny PLC a periferie na 192.168.1.xxx, tak si factory síť taky změníme na stejnou.

 

 upravení IP adres a dalšího nastavení sítí

 

Neméně důležité nastavení, rozsah IP adres, které bude Atlas skenovat, samozřejmě musí být v síti factory.

 

 nastavení rozsahu IP adres i v síti factory

 

A jdeme na praktickou zkoušku. První topologie je jednoduchá, jen dvě PLC S7-1200, jedno HMI a jeden frekvenční měnič. Atlas po připojení ihned načte celou factory síť a v základní obrazovce ovládací panel nabízí možnosti sledování. Tento panel je možné také vytvořit jako uživatelský, tedy dát si na něj jen ty ikony, které nás zajímají, nebo které zrovna přihlášený uživatel potřebuje.

 

 Atlas dashboard

 

To je naše zmíněná topologie, názvy účastníků jsou přebrány z konfigurace, pokud ve skutečné aplikaci používáte názvy jako IM v MX4 a podobně, budete to mít přehlednější. Po kliknutí na cokoliv z topologie nebo účastníka jsou k dispozici detailní údaje i s přesnými názvy periferií.

 

 topologie sítě v analyzátoru Atlas

 

Device list je takový nejzajímavější, důležitý je čas odezvy, aby se někde komunikace neztrácela. To uvidíme u další topologie s bezdrátovým PROFINETem.

 device list, Atlas, Procentec

 

Z každé sítě se dají vytvořit reporty a ty exportovat do excel souboru nebo obrázku. Všimněte si jaké je vendor jméno u staršího PLC s IP .100. Tenkrát ještě označení dodavatele Siemens AG nebylo. Je to PLC s původní verzí FW 2.x.

 

 vytváření reportů, Atlas

Náš nový pomocník nepřetržitě kontroluje ethernetový kabel, jestli data tečou správnou hustotou.

 

 kontrola ethernetového kabelu

 

Pro další test jsme si vypůjčili nějaké demonstrační zařízení, kde je jedno SAFE PLC, tři PROFINET I/O stanice a bezdrátový PROFINET, který nahradí jeden kabel.

 

 SAFE PLC, tři PROFINET I/O stanice a bezdrátový PROFINET, Atlas

 

Tohle je ona topologie. Dva symboly RJ45 jsou bezdrátové Bluetooth moduly a za nimi je I/O stanice s nejdelším označením (*6m).

topologie, Atlas, Procentec 

 

Tady již účastníci na síti vypadají jinak, všimněte si zpoždění mezí Bluetooth moduly, což jsou poslední dva řádky. Proto taky I/O periferie, která je přes tento Bluetooth připojena (na třetím řádku), má takové odezvy. Všechny tyto časy v reálu plavou a neustále se mění, což je výborně vidět na videoukázce v závěru.

 device list, Atlas, Procentec

 

Q-factor, tedy číslo reprezentující kvalitu sítě. V rozsahu 0 až 5000 se používá v automobilovém průmyslu, jinak vyjádřen procentuálně 0 až 100, přičemž 5000 a 100 jsou rovnocenné hodnoty. Více v manuálu.

 Q factor analyzátoru Atlas

 

Na závěr jsme obě sítě natvrdo spojili kabelem a takto nám je Atlas načetl. Ten žlutý trojúhelníček signalizuje snad nějaké drobné zpoždění periferie.

 topologie sítě, Atlas

 

Ale i když se vše tvářilo dobře, přece jen nám Atlas našel nějaké chyby. Chtělo by to asi skutečné zapojení přeskládat nějak přívětivěji. Atlas si chyby pamatuje, takže stačí, když vyskočí na chvilku a již je porucha zaznamenaná. Samozřejmě že po kliku na název zařízení jsou okamžitě k dispozici detailní informace ohledně poruchy účastníka. Pro správné vyhodnocení je ale potřeba kvalifikovaná osoba ohledně sítí, některé údaje běžným uživatelům nic moc neřeknou.

 

 hlášení chyb včetně detailů ohledně poruchy

 

Jakákoliv chyba aktivuje LED na čelní straně a kontakt relé.

 

 chyba aktivuje LED na čelní straně a kontakt relé

 

Naše spojená topologie v listu zařízení. Na jednoduchou kancelář máme celkem dost účastníků, že? Poslední tři řádky je zmiňované Bluetooth PROFINET spojení.

 

spojená topologie v listu zařízení 

 

Na závěr, pokud nám něco nevycházelo, náš žlutý pomocník ochotně přistrkal Atlas blíže k notebooku, aby byla data lépe přístupná.

 

 analyzátor Atlas, prodává FOXON

 

Pro názornost ještě video

Závěr

Tohle zařízení jistě ocení ti, kdo se zabývají diagnostikou a poruchami průmyslových sítí PROFINET. Je vhodné, než vyrazíte do provozu, vyzkoušet si práci a Atlasem nanečisto na stole. Jinak nic neinstalujete, vezmete Atlas do hrsti, připojíte do průmyslové výrobní sítě a ten načte celou konfiguraci. Pak stačí uložit reporty a detailní diagnostikou se můžete zabývat třeba v kanceláři. Díky odděleným sítím nemusí mít majitel strach ze zanesení nežádoucích dat do jeho výrobní sítě.

Autor: Jaroslav Blažek, blaja.cz

Související produkty

{foxonstore id="44249"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022