PŘÍPADOVÉ STUDIE

Případové studie

Data v Power BI pomohla snížit zmetkovost i prostoje

V Kiekertu nasadili předpřipravené reporty rychle, další se naučili vytvářet sami. Přečtěte si případovku o tom, jak sbíráme data z PLC S7-1500 a v Power BI je poskytujeme údržbě i managementu, aby mohli lépe rozhodovat.

KIEKERT-CS, s.r.o.

kiekert logoCelosvětový výrobce zámků do aut vznikl už v roce 1857 a dnes pokrývá třetinu celosvětového trhu ve svém segmentu. Své produkty dodává mnoha automobilkám, od ŠKODA AUTO přes Audi až po Jaguar či Maserati. V ČR působí od roku 1993 a zaměstnává téměř 2500 lidí.

Sbírat data ze strojů pomocí senzorů, nebo přímo z PLC?

Poprvé o sběru dat ze strojů firma Kiekert slyšela na FOXON Academy Tour. Na workshopu o diagnostice průmyslových sítí se Ing. Jaromír Peterka, majitel firmy FOXON, zmínil o našem pojetí sběru dat, jejich vyhodnocování a reportingu.

Víme, že data máme v PLC, a představujeme si systém,
který je dokáže přímo využít.“

kiekert budova

 

PLC programátoři z Kiekertu uvažovali, že se do něčeho podobného pustí, ale konkrétní řešení dřív přišlo od mateřské firmy z Německa. „Dodavatel sbíral data z externích senzorů a celé řešení bylo zdlouhavé a nevyhovovalo nám. Stavíme si výrobní linky sami, jako řídicí systémy používáme Siemens S7-1500. Víme, že v nich data máme, a představovali jsme si systém, který je dokáže přímo využít,“ vysvětluje Ing. Tomáš Knajfl z firmy Kiekert.

Projekt byl s německým dodavatelem nakonec ukončen a Čechům se rozvázaly ruce. „Chtěli jsme ukázat, že toho dokážeme víc, a jako partnera jsme oslovili FOXON,“ dodává Ing. Tomáš Váša, který měl za Kiekert na projektu největší podíl.

Údržba uvidí data v přehledných reportech

Cílem bylo využít data z výrobních linek pro:

  • potřeby údržby,
  • optimalizaci výrobních procesů
  • a sledování kondice strojů.

Moderní PLC S7-1500 podporuje OPC UA komunikaci, a tak bylo možné data sbírat přímo softwarem pro výměnu dat OPC Router. Ten je pak dokáže poskytnout do dalších nadřazených systémů ve firmě, v tomto případě do databáze. Tu posléze využívá reportovací nástroj Microsoft Power BI.

 

jak to funguje kiekert schema

Naučte se reporty nejen číst, ale i vytvářet

Technik z FOXONu napojil datový konektor OPC Router na PLC a na databázi, tým BI analytiků pak data strukturoval pro potřeby reportování v Power BI. „Pak jsme zákazníkovi poskytli dashboardy, které jsou podle našich zkušeností ve výrobních firmách nejužitečnější. Trvá to doslova pár dní, protože tyto dashboardy máme předpřipravené“ vysvětluje Ing. Leoš Pfannenstiel, vedoucí BI oddělení ve FOXONu.

Potom PLC programátoři z Kiekertu přijeli do FOXONu na školení. Naučili se nejen ovládat připravené reporty, ale zároveň vytvářet další podle toho, co se sami potřebují z dat aktuálně dozvědět.

 

bi skoleni

 

„Výhoda je, že dobře připravená data vám umožňují v Power BI zjistit i informace a vztahy mezi daty, které by vás před tím nenapadly,“ vysvětluje Leoš Pfannenstiel.

Po školení už byla implementace do běžného provozu na údržbě velmi rychlá. Do měsíce měli reporty k dispozici nejen proškolení programátoři, ale celá údržba i management.

Data v přehledných reportech odhalí skryté problémy ve výrobě nebo na údržbě

screen oee monitor

 

Systém teď jednoduše zobrazuje potřebná data, např.:

  • KPI OEE – dostupnost, výkon, kvalita;
  • vyhodnocení prostojů – délky, počty, a typy;
  • vyhodnocení skutečného taktu;
  • vyhodnocení NOK;
  • alarmy;
  • a další.

Z nich dokáže údržba v Kiekertu získat užitečné informace. Třeba jak se v čase mění kondice stroje nebo jak optimalizovat výrobní linku.

Optimalizací pozice jednoho ze šroubováků o 0,5 milimetru
jsme dokázali snížit zmetkovost.“

Konkrétní přínosy? Nižší zmetkovost a méně prostojů

Příklad? „Máme na lince 3 totožné automatické šroubováky. Zmetkovost celého tohoto výrobního bodu jsme znali už před tím a v čase byla stabilní. Ale teď vidíme, že víc než 70 % chybných výrobků dělá jen jeden z těchto tří šroubováků. Optimalizací jeho pozice o 0,5 milimetru jsme tak dokázali zmetkovost snížit,“ uvádí Ing Tomáš Knajfl.

 

screen nok monitor

„Větší problém, než ojedinělý 10minutový výpadek, jsou minutové výpadky 20× za den.

Protože si v Kiekertu výrobní linky sami staví, využívají data také jako zpětnou vazbu, jak nové projekty optimalizovat. Teď dokážou najít drobnější nuance a chyby v nastavení stroje.

A reporty oceňuje i management. „Zajímají je především prostoje. Porovnávají jednotlivé stroje a dokážou věnovat pozornost i krátkým prostojům. Najednou je jasně vidět, že větší problém, než ojedinělý 10minutový výpadek, jsou minutové výpadky 20× za den, o kterých dřív ani nevěděli, protože údržba jen ručně stroj zase rozjela, ale příčinu nezjistila,“ poukazuje Ing. Tomáš Knajfl na hmatatelné přínosy reportování dat sebraných z výrobních strojů.

 

screen downtime monitor

Rychlost i celkový rozpočet nás víc než mile překvapil.

Power BI jako běžný nástroj pro celou firmu

„Spolupráci s FOXONem není co vytknout. Ocenili jsme, jak intenzivně s námi komunikovali při implementaci a přizpůsobovali řešení našim potřebám. Skvělé ale je i to, že díky školení si dokážeme další reporty připravovat sami, jako programátoři si rádi věci upravujeme po svém, shrnuje projekt Ing. Tomáš Knajfl. „A rozhodně to nebylo drahé, rychlost i celkový rozpočet nás víc než mile překvapil. Přitom už na tak malém projektu vidíme hmatatelné přínosy, dodává.

Dnes v Kiekertu sleduje reporty v Power BI prakticky celé vedení a pravidelně slouží údržbě strojového parku. Do budoucna se může snadno začít používat i ve výrobě a na kvalitě, stačí připravit reporty, které budou právě oni potřebovat. I proto má Kiekert nového zaměstnance jen na reporting dat v Power BI.

Podívejte se i vy, jak můžete s FOXONem vyhodnocovat a reportovat svá data v nástroji Microsoft Power BI.

Související produkty

{foxonstore id="60998,61801,61787"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022