PŘÍPADOVÉ STUDIE

Případové studie

Chyba v síti PROFINET, která by vás asi nenapadla

Jeden z významných čínských zákazníků společnosti PROCENTEC z automobilového průmyslu měl potíže s diagnostikou sítě. Při analýze se v dashboardu diagnostického softwaru Netilities objevily zvláštní křivky a upozornění. Do Číny proto odjeli dva odborníci tento problém řešit.

Kde asi byla chyba? Pro tohoto zákazníka nepřipadala v úvahu odstávka. Do příjezdu našich odborníků tedy výrobní linka, na které se kompletují auta, pokračovala ve výrobě.

Zákazník oslovil dva specialisty, Dirka Daniëlse z oddělení výzkumu a vývoje a Elmera Vise, manažera podpory firmy PROCENTEC. Během příprav na cestu odborníci důkladně analyzovali a vylepšili software Netilities. Pak jim už nebránilo nic v tom, aby se vydali na cestu do Jan Čeng v Číně, kde sídlí tato automobilka, respektive obrovský komplex sestávající ze tří ohromných závodů. Kroky našich dvou odborníků vedly do nejnovějšího závodu z této trojice, konkrétně do lakovny a karosárny.

Procentec Cina obsah1

 

Permanentní monitoring

V Jan Čeng najdete dva typy budov – mrakodrapy a nízké budovy. Nízké budovy se rozkládají na značném prostoru. Obrovský prostor zabírá také rozsáhlý komplex závodů, kam přijeli naši dva odborníci. Naštěstí je přivítali dva zaměstnanci této automobilky, pan Čoj a pan Park, které už naši specialisté znali z dřívější cesty do Koreje a kteří jsou již dlouho našimi spokojenými zákazníky. Projít bludištěm budov a dostat se do správného provozu tedy bylo snadné.

Výrobní linky této automobilky v ostatních zemích jsou nepřetržitě monitorovány pomocí sítě PROFIBUS a systému ComBricks. Tento systém, respektive jeho indikátor stavu sítě (jednoduché semafory), okamžitě upozorní pracovníky řídicí místnosti na jakoukoliv vzniklou závadu. Nový závod v Jan Čeng ale běží na síti PROFINET, a proto jsme museli použít jiné diagnostické nástroje.

Procentec Cina obsah4

Při pohledu na výrobní halu se vám naskytne úžasný pohled – pohybující se moderní dopravníkový pás s precizně navrženými auty a jejich částmi. Na každém úseku přidělává komponenty člověk či robot. Musíte tedy dávat pozor na to, kam šlapete.

Problém a nevšední řešení

Dirk provedl první test výrobní linky pomocí Netilities a ten vygeneroval report bez jakýchkoliv chyb. Pak přikročil k dalšímu testu na jiné výrobní lince. Ani tam software neidentifikoval žádné chyby. Následně použil k otestování sítě zákazníkův notebook. Na něm se během diagnostiky objevily zvláštní signály a chyby. Dirk věnoval celé odpoledne tomu, aby odstranil každou možnou příčinu a došel k závěru, že problém je v zákazníkově notebooku. Síť PROFINET totiž generovala tak velké množství dat, že starší notebook, respektive jeho procesor a ethernetový port, nebyl schopný tento objem zvládnout. Zákazníkovi jsme proto doporučili zakoupit nový notebook s procesorem Intel 7 a dobrým ethernetovým portem. Jen tak je možné využít všechny funkce a potenciál Netilities.

Procentec Cina obsah2

Zbýval však ještě jeden problém. Každá z linek byla měřena zvlášť. V případě velkého závodu, jako je tento, to představuje značné množství manuální práce. Navíc pokud je potřeba provést rychlý zásah, není možné okamžitě a pohodlně zjistit stav sítě. V takové situaci je rozhodně vhodné zvážit, zda by se nevyplatilo pořídit Netilities přizpůsobený potřebám zákazníka.

Můžeme vám pomoci?

V tomto případě problém spočíval ve starším notebooku zákazníka. Přemýšlíte teď nad tím, zda jsou vaše počítače či notebooky dostatečně moderní? Máte jiné dotazy ohledně kompatibility produktů od PROCENTECu? Nevíte si rady s diagnostikou průmyslových sítí? Naše zkušenosti jsou vám k dispozici na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo rovnou poptejte diagnostiku vaší sítě, rádi vám pomůžeme.

Procentec Cina obsah3

Související produkty

{foxonstore id="30432,23313,28752"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022