PŘÍPADOVÉ STUDIE

Případové studie

Rozšířená realita a živý 3D model – inovativní zobrazení dat pro údržbu

Význam rozšířené reality v každodenních procesech údržby jsme vyzkoušeli s BOSCH Diesel. A jak to dopadlo?

BOSCH DIESEL s.r.o.

bosh logoSpolečnost Bosch Diesel s.r.o. je celosvětově největším výrobním závodem pro moderní dieselové vstřikovací systémy Common Rail v rámci skupiny Bosch Group. Vyrábí hlavně vysokotlaká vstřikovací čerpadla, vysokotlaké zásobníky (raily) a tlakové regulační ventily. Stejně jako všude v automotive je i zde kladen velký důraz na kvalitu a efektivitu.

Navázání spolupráce

Potkali jsme se na veletrhu AMPER 2016. Zástupce z Bosch Diesel jsme zaujali ukázkou rozšířené reality a promítání živých dat do 3D modelu. A protože se v uplatnění principů Industry 4.0 společnost Bosch velmi angažuje, domluvili jsme se na společném projektu, který měl ověřit, zda bude inovativní forma zobrazování dat efektivně využitelná v praxi na konkrétním pracovišti.

fiot ref monitor 9 web 04acfe37

Cíl projektu

A tak jsme se společně pustili do projektu, který měl:

  • zavést do sledování provozu IoT inovace,
  • vizualizovat výrobní a technologická data pomocí 3D modelu a rozšířené reality,
  • zprostředkovat data v reálném čase a přímo na místě,
  • ověřit, jestli je řešení efektivnívyužitelné v každodenní praxi.

3D model výborní linky v Bosch Diesel rozšířený o živá technologická a výrobní data

Realizace

Rozhodli jsme se projekt vyzkoušet v kalírně, kde se vyrábí součástky do čerpadel. Vytvořili jsme 3D modely jednotlivých části výrobní linky a mobilní aplikaci, která dokázala výrobní a technologická data vizualizovat v tabletu či mobilním telefonu. Aplikace zpracovává téměř 250 sledovaných veličin. Umožňuje je nejen zobrazit v reálném čase, ale také nastavit a sledovat limitní stavy potřebných parametrů. Také může obsahovat relevantní dokumentaci nebo vizualizaci šarže.

To vše má uživatel, např. údržbář, u sebe v tabletu. Přes něj se dívá na stroj a aplikace k tomuto obrazu přidává digitální informace. Vidí aktuální výrobní a technologická data, upozornění na nestandardní stavy, odkazy na dokumentaci. Údržbář vůbec nemusí z místa zásahu, a přitom má k dispozici vše potřebné.

Podobně funguje i 3D model daného stroje. Ten navíc umožňuje s objektem manipulovat – podívat se dovnitř na konkrétní součástku, aniž by do stroje jakkoli zasahoval.
To vše jsme připravovali v součinnosti s IT oddělením společnosti Bosch Diesel, abychom nenarušovali bezpečnostní a technologická pravidla firmy.

Detail 3D modelu výborní linky v Bosch Diesel rozšířeného o živá technologická a výrobní data

Co projekt přinesl?

Hlavní výhodou tohoto řešení je mobilita údržby a zrychlení její reakční doby. První konkrétní uživatelé reagovali pozitivně a rovnou přinášeli podněty pro další využití v procesech údržby.

Firma Bosch Diesel nám byla při projektu velmi inspirativním partnerem. Je vidět, že je inovacím velice otevřená a nebojí se být v tomto ohledu iniciativní. Společně jsme jako jeden tým nejen ověřili, že takové řešení může fungovat. Především jsme vytvořili opravdu prakticky využitelný nástroj.

tablet AR

Do budoucna je možné napojit na systém i další služby pro plánování údržby, využívat znalostní databáze, připravit automatizovaný systém objednávání náhradních dílů, pořizovat fotodokumentaci apod., to vše na jednom zařízení a v jednom softwarovém prostředí.

fiot ref monitor 2 web f9fd15e9

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022