RECENZE

Recenze

Průmyslové ethernetové přepínače v širokém spektru provedení

Průmyslový přepínač, nebo-li switch, je již běžným prvkem téměř každého rozvaděče automatizační techniky. Z nepřeberné nabídky výrobců si ve zkratce ukážeme a letmo vyzkoušíme několik z nich, od malých jednoduchých až po větší pro opravdu speciální aplikace.

Máme k dispozici přepínače Procentec a Kyland, vždy jen malý průřez výrobním portfoliem. Všechny tyto přepínače ve FOXONu seženete a využít můžete i technickou Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Běžnou PROFINET třídu A zvládají všechny přepínače, jeden kus je speciálně určen pro PROFINET třídy B. Další rozdělení je pak podle rychlosti, tedy zda se jedná o gigabitový nebo 10/100M přepínač a v neposlední řadě provedení konektorů RJ45 nebo M12 s vysokým krytím. Napájení téměř vždy v širokém rozsahu 24 V DC.

První přepínač řady VPSwitch Go od společnosti Procentec je na první pohled odolný průmyslový produkt. M12 konektory ukazují na vysoké krytí IP57. Na webu výrobce najdete i informaci o možnosti použití pro železnici. Rychlost 10/100M.

switches 01

 

Přepínač pracuje v rozmezí teplot –40 °C až +70 °C, takže je možné jej instalovat kdekoli venku na zařízení. Celá tato řada VPSwitch GO zahrnuje přepínače: Unmanaged, Lite Managed, Full Managed a Security Managed. Posledně jmenovaný má ještě vestavěný firewall. Na e-shopu jsou k dispozici všechny manuály a brožury včetně detailních technických parametrů.

switches 04

 

Pro základní využití ani není manuál potřeba, zapojení konektorů je popsáno na těle přepínače a vše funguje ihned. Ethernetové konektory jsou jasně dány, ale napájecí se může lišit u různých výrobců, jak uvidíme dále.

switches 05

 

Nastavení přepínače přes webové rozhraní (jde také příkazy přes USB), možnosti jsou obrovské také pro IT specialisty.

switches 06

 

Tuto řadu VPSwitch Go ještě doplňuje malá verze šestiportového manažovatelného přepínače Lite Managed. Rozdíly mezi verzemi jsou hlavně v možnostech nastavení. Tento šestiportový má také nemanažovatelnou verzi.

switches 10

Všechny přepínače mají možnost redundantního napájení, takže červená LED blikáním signalizuje, že máme připojeno jen jedno napětí. Dá se tato informace dostat i na kontakt. Nastavení hlavně přes webové rozhraní, takže jako obvykle nejprve změnit IP adresu tak, aby pasovala do naší sítě. Ale to jsou notoricky známé věci.

switches 11

 

Pro zajímavost jsme propojili přes přepínač i LOGO! 8 a jeho periferii s protokolem Modbus TCP. Rozměrově si tento mini řekne o 65x105 mm, a při čelním připojení konektorů se vejde přesně mezi kabelové žlaby v běžné rozteči.

switches 12

 

Přepínače společnosti Kyland začneme řadou Aquam. Jedná se o řadu přepínačů pro venkovní použití, s velkým rozsahem pracovních teplot a vysokým krytím, manažovatelné i nemanažovatelné, také s PoE napájením.

switches 20

 

K této osmiportové verzi existuje ještě pětiportová, také pro rychlost 10/100/1000M, rozsah pracovních teplot –40 °C až 75 °C, krytí IP65/67. Pozor v porovnání s podobným přepínačem od Procentec, zapojení napájecího konektoru není stejné, takže mrknout na potisk. Opět všechny parametry a manuály jsou k dispozici na e-shopu.

switches 21

 

Přepínač vypadá opravdu robustně, váží také skoro 3/4 kilogramu. Rozměrově se ale nijak nevymyká podobným výrobkům. Protože Kyland dává na tyto své produkty 5 let záruku, tak to mají zřejmě vychytáno.

switches 22

 

Řada Opal5 stejného výrobce Kyland. I tyto přístroje se liší jak rychlostí, tak rozsahem pracovních teplot. Rozsah napájení 24 V je opravdu široký, jede to na jakékoliv bezpečné napětí.

switches 30b

 

I když vypadají na pohled stejně, není to pravda. Vlevo gigabitová verze s širokým teplotním rozsahem –40 °C až 75 °C, vpravo 10/100M –10 °C až 60 °C. Koukněte na celé portfolio řady Opal.

switches 31

 

Všechny přepínače fungují okamžitě, zajímavý je například u levého modelu uvedený rozsah teplot, –40 °C do 75 °C. Ten předpokládá hlavně venkovní použití, ale krytí přepínače je jen IP30. Tedy pro umístění v rozvaděči, který pak může stát jak v Africe, tak na polárním kruhu. :)

switches 32

 

Zamíchali jsme do přepínačů všechno, co jsme měli na stole, jak PROFINET periferie, tak Modbus TCP spojení.

switches 33

 

Větší model Opal10, gigabitový, také s velkým teplotním rozsahem. Manuály a kompletní technické informace opět na e-shopu.

switches 40

 

Kromě osmi RJ45 portů je tento přepínač doplněn o dvě šachty pro optické moduly.

switches 41

 

U redundantního napájení širokého rozsahu najdeme z horní strany dva DIP přepínače, které zapínají funkci Broadcast storm protection, jako ochranu před zahlcením sítě nadměrným provozem.

switches 42

 

Na konec jsme si nechali řadu přepínačů Sicom, a to SICOM3008PN, který podporuje PROFINET třídy B.

switches 50

 

Zkusme trochu teorie ohledně PROFINET tříd. Jednotlivé produkty pro PROFINET síť jsou zařazeny výrobcem do tzv. Conformance Class A až C, podle druhu PROFINET. Pro PROFINET IO a RT vyhovuje Class A (B), naopak pro PROFINET IRT, tedy izochronní real-time, musíme použít zařízení třídy C (Conformance Class C). Samozřejmě čím vyšší třída, tím vyšší cena přepínače.

switches 49

 

Tento robustní přepínač je určen i do sestavy projektu v TIA Portal nebo Step7 jako PROFINET účastník. Na všech portech podporuje rychlost 100/1000M, proto je vhodný všude, kde je kromě PROFINETu nutné přenášet ještě velký objem dalších dat.

switches 51

 

Z horní strany má port pro nastavení pomocí příkazů, na napájecí konektor je vyveden kontakt relé.

switches 52

 

Je nezbytné nastavit IP adresu pro přístup do nastavení přepínače, které probíhá opět standardně přes webové rozhraní.

switches 53

 

Opět nastavení přepínače je velmi široké, my jsme upravili jen IP adresu na 141.

switches 54b

 

Nyní se dostaneme k tomu zajímavému. Stažení GSD souboru a také manuálů jsou na webu výrobce Kyland podmíněny registrací se zadáním dalších osobních údajů. Je to takový „nešvar“, který se velmi rozmáhá. Naštěstí na e-shopu FOXONu tyto soubory najdete vždy u konkrétního produktu volně. :)

switches 55

 

Pak teprve instalujeme přepínač do prostředí TIA Portal, abychom jej mohli vložit v případě potřeby do projektu.

switches 56

A definovat si například topologii, stejně jako u přepínače CSM1277.

switches 57

Závěr

Pokud jsme vám trochu přiblížili základní kritéria výběru vhodného přepínače pro aplikace, tak je to, co jsme chtěli. Samotný výběr konkrétního produktu a výrobce už je ale na uživatelích. Jednoduché přepínače začínají na ceně mírně přesahující tisícovku, výkonnější modely klidně pokoří hranici dvaceti tisíc.

Autor: Jaroslav Blažek, blaja.cz

Související produkty

{foxonstore id="45360,45340,45341,45407,45357,30436"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022