OSTATNÍ ČLÁNKY

Návody a rady

Při letní odstávce nezapomeňte na…

Začíná léto, blíží se plánované odstávky a s nimi na údržbě i úkoly, na které při běžném provozu není tak úplně prostor. Se spoustou z nich vám můžeme ve FOXONu pomoct. Nejdřív tím, že vám je připomeneme, a pak tím, že produkty, služby nebo opravy dodáme, my totiž fungujeme celé léto bez odstávky.

Na co byste určitě neměli zapomenout?

blog obr1 baterie odstavky1, Vyměňte baterie dřív, než se vybijí

Záložní baterie PLC, měničů nebo HMI panelů mají svou životnost. Nespoléhejte se na indikaci baterie třeba na PLC. Ta nahlásí vybití, až když nastane, a to už může být pozdě. Proto se dívejte, jakou životnost baterie udává výrobce, a preventivně ji vyměňte ještě před jejím koncem.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr2 konektory odstavky2, Neoxidují vám konektory? Nepoškodily se kabely?

Různé konektory sice můžou vydržet 10, 15 let, ale ve vlhkém nebo chemicky náročném prostředí se tahle doba zkracuje dost radikálně. Po dvou třech letech může být na výměnu nejvyšší čas. Raději je zkontrolujte a vyměňte za zdravé.

I na kabely je dobré zaměřit pozornost. Náhrady Siemens kabelů jsou 100% kompatibilní, ale přitom levnější a některé máme i skladem v Liberci.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr3 diagnostika odstavky3, Proměřte sítě, případně je zmodernizujte

Odstávka je ideální čas na kontrolu a měření sítí PROFIBUSPROFINET. Měření vám napoví, kde vyměnit kabely a konektory, která stanice hlásí chybu a na co se při opravě zaměřit.

Zvláštní pozornost asi budete věnovat sítím na nepřetržitých provozech, protože odstávka je jediný čas, kdy je možné tyto provozy důkladně zkontrolovat a případně zmodernizovat.

Do budoucna chybám v síti předejdete instalací repeaterů a profihubů, zkrátíte tím totiž segmenty, vytvoříte přehlednější topologie a případnou chybu najdete snáz.

Při odstávce je také dobrá příležitost pro nasazení permanentního monitoringu do sítí, které chcete mít pod kontrolou. Pro PROFIBUS je skvělý modulární systém ComBricks, PROFINET je vhodný analyzátor Atlas.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr 24V odstavky4, Zkontrolujte napájecí zdroje a měniče

Zdroje ale nestačí proměřit jednoduchým měřákem. Poklesy napětí můžou být totiž krátkodobé a vy je jen těžko odhalíte. Pokud se potýkáte s výpadky nebo máte podezření na poklesy napětí, je nejlepší nasadit 24V monitoring. Zdroje, které už dosloužily, je samozřejmě potřeba vyměnit.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr5 PLC odstavky

5, Zálohujete programy? Tak zálohujte!

Nad zálohou programů řídicích systémů se někdy mávne rukou, odloží se na později… Až se nakonec zjistí, že při výpadku nebo poruše nejsou a obnova stojí čas, peníze a hlavně spousta nervů. Při odstávce budete mít ideální příležitost zazálohovat programy systematicky. Tak obejděte všechna PLC, HMI, CNC, roboty… anebo to začněte dělat automatizovaně.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr5 PLC odstavky novy6, Založte si vlastní sklad klíčových dílů

Čím dál tím víc našich zákazníků si drží vlastní sklad těch nejdůležitějších dílů. Když se takové díly porouchají, výroba se zastavuje. Obzvlášť v nepřetržitém provoze tak vzniká nenahraditelná ztráta. Takže v takovém skladu zkontrolujte zásoby, a jestli ho ještě nemáte, založte si ho. Obzvlášť v dnešní době, kdy na trhu chybí čipy a různé materiály, může doba dodání některých dílů trvat dlouho, a proto se vyplatí předzásobit.

Nejčastěji v takovém skladu bývají nové nebo repasované zdroje, měniče, PLC, servomotory, ovládací panely a další díly. Poptejte e-mailem, co potřebujete, my vám díly seženeme.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr7 opravy odstavky7, Opravte nebo vyměňte, co už dosloužilo

Ať už se na opravu chystáte, jen co budete moct linku odpojit, nebo se při údržbě teprve ukáže díl, co už to má za sebou, na opravy u FOXONu se můžete spolehnout, stačí zavolat obchodníkovi z vašeho regionu.

Standardně trvá oprava 4–6 týdnů, ale umíme to i expresně do 10 dnů, případně výměnou, to pak díl posíláme v podstatě hned.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

blog obr8 nahrady odstavky8, Siemens díly a náhrady jsou pořád k dostání

No a kapitolou hodnou pozornosti jsou i různé díly Siemens. Možná potřebujete vyměnit i takové, které už výrobce nenabízí a nepodporuje. Nevadí, my máme ve svých skladech mnoho nových nebo repasovaných dílů staršího typu. Nebo např. pro karty SIMATIC prodáváme plnohodnotné, ale levnější náhrady.

blog odsazeni mensi odstavky 2021

Související produkty

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022