OSTATNÍ ČLÁNKY

Ostatní články

OPC UA vám zjednoduší život, ale... 

OPC UA vám zjednoduší život, ale

Komunikační standard OPC UA přinesl zásadní zjednodušení v používání OPC komunikace. Najednou je v leckterém zařízení integrovaný OPC UA server a aplikace jako HMI SCADA, MES nebo ERP mohou z těchto zařízení vyčítat data napřímo. Má to ale i své nevýhody. Pojďme se podívat, co OPC UA přináší a proč se často bez klasického OPC serveru na počítači ještě neobejdete.

Stručně o OPC komunikaci

OPC komunikace slouží obecně k výměně dat mezi různými průmyslovými systémy. V automatizaci je to univerzální komunikační platforma, která se dokáže napojit na data stovek různých typů zařízení od rozmanitých výrobců a tato data převést do jednotné OPC komunikace, srozumitelné mnoha nadřazeným aplikacím, jako je např. ERP, MES, SCADA a další.

V průběhu času se v OPC vyprofilovalo několik komunikačních protokolů, sloužících k různým účelům: Data Access (DA) pro zpřístupnění online dat, Alarm & Events (AE) pro alarmy a události, Historical Data Access (HDA) pro historické průběhy a další.

Tyto protokoly jsou ale zcela samostatné – každý má vlastní příkazy pro čtení dat, zápis atd. Stručně řečeno nejsou mezi sebou kompatibilní.

schéma OPC UA komunikace - FOXON

Proč vzniklo OPC UA?

Komunikační standard OPC UA vznikl z několika důvodů. Jedním z nich je právě roztříštěnost mezi specifikacemi OPC DA, OPC AE, OPC HDA... Tím hlavním důvodem byla ale závislost OPC DA na operačním systému od Microsoftu. Na Linuxu nebo iOS vám prostě OPC jen tak nešlo. Třetím impulsem byl poměrně složitý způsob vzájemného propojení mezi systémy a bezpečnost přenášených dat.

Jak to teď funguje

„Propojení OPC UA klienta např. s vestavěným OPC UA serverem v zařízení je mnohem jednodušší. Např. Simatic S7-1500 disponuje vestavěným OPC UA serverem a připojený OPC UA klient může rovnou zobrazit data z PLC. To je mnohem, mnohem uživatelsky příjemnější,“ popisuje hlavní výhodu technik společnosti FOXON Petr Šplíchal.

Výrobci zařízení integrují OPC UA server do svých produktů čím dál častěji. Běžně už to jsou třeba PLC systémy, CNC systémy, pohony, routery apod. V OPC UA serveru najdeme často už předpřipravené hodnoty, které můžeme ihned začít číst OPC UA klientem.

Jaké má OPC UA výhody

Velkou výhodou OPC UA je skutečnost, že pro svůj provoz už nepotřebuje DCOM knihovny společnosti Microsoft, a díky tomu lze OPC UA provozovat i na jiných operačních systémech, jako je iOS, Android, Linux a další. Je tedy mnohem univerzálnější a netrávíte hodiny nastavováním OPC komunikace mezi počítači.

Komunikace je také robustnější a bezpečnější, integrované funkce pro autorizaci a šifrování dat zvyšují bezpečnost dat na maximum.

banner skoleni blog

Jsou tu ale i nevýhody

Často se stává, že zákazníci ve svých aplikacích disponují pouze klasickým rozhraním OPC DA, ale snaží se do nich připojit nová zařízení s vestavěným OPC UA serverem, např. Simatic S7-1500. To samozřejmě nebude fungovat a nastává problém, jak převést data OPC UA serveru do OPC DA klienta.

„Několikrát jsme se i setkali s tím, že si vestavěný OPC UA server v zařízení úplně neporadí s množstvím dotazů od více OPC UA klientů a přestává tzv. stíhat. Čím více OPC UA klientů bude dané zařízení oslovovat, tím větší problém to může být. Snad jsou toto jen klasické problémy nových technologií a výrobci je brzy vyřeší,“ popisuje Jaromír Peterka, majitel firmy FOXON.

Určitým problémem je i fakt, že do jednotlivých zařízení i software aplikací se rozhraní OPC UA dostává postupně. Najdete ho například v routeru pro vzdálenou správu eWON Flexy 205, systémech Simatic S7-1500, Simotion a dalších. Naopak starší zařízení protokol OPC UA nepodporují, a tak se k jejich datům potřebujete dostat jinak.

schéma - jak funguje OPC UA komunikace - FOXON

Proč ještě pořád potřebujete klasický OPC server

„Trochu jsme se příchodu éry OPC UA serverů obávali, ale praxe ukazuje, že klasické OPC DA servery budeme ještě dlouho používat a že napojit OPC UA servery do stávajících aplikací nejde vždy tak snadno. To všechno jsou důvody, proč ještě OPC DA servery jako takové zdaleka nekončí,“ pokračuje Jaromír Peterka.

“Ve FOXONu dlouhodobě pracujeme s komunikační platformou KEPServerEX od společnosti Kepware. Díky ní se napojíte na data stovek různých systémů a převedete je snadno na standardizovaný formát OPC DA, OPC UA, ODBC, MQTT a mnoho dalších. Kepware má opravdu velký rozsah ovladačů pro všemožná zařízení, skvělou technickou podporu a neustále svůj software aktualizuje, i několikrát do roka,“ upřesňuje Petr Šplíchal.

Zmíněný problém s napojením OPC UA serverů do OPC DA klientů vyřešíte s KEPServerEX velmi snadno. Použijete k tomu ovladač OPC UA Client a díky němu připojíte např. PLC S7-1500 přes OPC UA přímo do KEPServerEX. Z něho už můžete data poskytovat ve formátu OPC DA, UA, případně je uložit přímo do ODBC databáze.

„Ovladač OPC UA Client je poslední dobou velmi žádaný a kromě samostatné licence je dostupný také ve výhodných balíčcích typu Siemens Plus SuiteManufacturing Suite. Oba balíčky patří mezi naše nejprodávanější OPC balíčky, protože svým rozsahem pokrývají nejpoužívanější PLC systémy a další zdroje dat našich zákazníků – výrobních závodů,“ doplňuje Petr Šplíchal.

Otestujte si to

Konfigurace OPC UA komunikace jde v programu KEPServerEX opravdu snadno a pokud něco nefunguje, máte k dispozici diagnostické nástroje pro sledování komunikace pod i nad OPC UA serverem. Chystáte-li se sbírat data např. z řídicích systémů, pak rozhodně vyzkoušejte PLC ovladače a OPC UA komunikaci v programu KEPServerEX.

„Každému zájemci můžeme poskytnout bezplatně měsíční verzi programu KEPServerEX na otestování. A kdyby vás něco potrápilo, ozvěte se na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Na technické podpoře vám rádi pomůžeme systém rozchodit a nastavit k vaší plné spokojenosti,“ dodává nakonec Petr Šplíchal.

Firma FOXON je výhradním distributorem produktů Kepware pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Ukrajinu.

OPC komunikace - KEPServerEX - Kepware - FOXON

Související produkty

{foxonstore id="23370,44358,23523"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022