Kurzy programování

Kurzy programování SIMATIC S7-300

Kurzy programování PLC SIEMENS SIMATIC S7-300, díl 7


Sedmý díl bude o připojování periferních jednotek Siemens a cizích výrobců, kteří nejsou v HW katalogu, naučíme se připojovat periferie s komunikačními protokoly a zaměříme se i na diagnostiku PROFIBUS DP účastníků.

Ve spolupráci se společností FOXON s.r.o. vzniká kurz programování PLC SIEMENS SIMATIC S7-300 a práce stímto PLC. Cílem následujících dílů, jejichž počet bude flexibilně přizpůsoben zájmu a jednotlivým tématům, nebude detailní vysvětlení kompletního programování a vlastností PLC SIMATIC, právě naopak.

Zaměříme se na ryze praktické stránky práce s PLC a nejpoužívanější programové segmenty pro začínající a občasné uživatele, kteří potřebují v základech porozumět Simatikům, dále ty, kteří se s tímto PLC setkávají jen občas, a v neposlední řadě i ty, kteří mají v zaměstnání vícero druhů PLC od různých výrobců a nelze pro všechna PLC absolvovat detailní školení. Proto uvítáme jakékoliv vaše ohlasy, abychom mohli eventuálně další díly korigovat.

Pokud nemáte k dispozici nějaké zkušební PLC pro ukázky tohoto kurzu, bude vám pro většinu příkladů stačit i SIEMENS PLC simulátor, tedy vystačíte si pouze s počítačem a softwarem.

FOXON s.r.o. & Jaroslav Blažek

banner skoleni blog



7.1 PŘIPOJENÍ PERIFERNÍCH JEDNOTEK VSTUPŮ A VÝSTUPŮ SIEMENS

Protože není z praktického hlediska vždy možné připojit všechny signály ze stroje až do rozvaděče, kde je umístěno naše řídicí PLC, využívají se externí jednotky vstupů, výstupů a dalších druhů signálů. Tyto se namontují kdekoliv na stroj do skřínky, nebo ve variantě s dostatečným krytím třeba přímo na konstrukci, a všechny signály od snímačů se zapojí do těchto jednotek. Ty totiž obsahují digitální vstupy, výstupy prostě všechny možné druhy signálů jako v mateřském PLC. Je to samozřejmě velmi výhodné, zmenší se prostor pro rozvaděče, ušetří kabeláž a v neposlední řadě se vše zpřehlední.

Z výše uvedeného vyplývá, že tyto externí periferní jednotky, dále jen periferie, musí být nějak s PLC propojeny a sériová linka asi nebude to pravé ořechové. Proto byla před lety vyvinuta pro PLC SIMATIC velmi odolná, rychlá, průmyslová sběrnice PROFIBUS, která umožní připojení těchto periferií k řídicímu PLC. Ohledně teorie a fyzického propojení této sběrnice si přečtěte vysvětlující článek na tomto serveru, odkaz v závěru, my se budeme věnovat jen připojení, parametrizaci a programovému obsloužení periferií v PLC.

Postupem času a rozmachem automatizační techniky se tato sběrnice dočkala masového rozšíření, neboť umožňuje relativně jednoduché připojení externích zařízení k PLC, ovšem nejen Siemens produktů, ale hlavně stovek a tisíců dalších věcí, počínaje jednoduchými I/O moduly, přes různé převodníky, zobrazovače a konče třeba měniči pro řízení pohonů. Všichni výrobci jakékoliv automatizační techniky a pohonů tuto sběrnici podporují, a umožňují tak připojit své zařízení přímo k PLC Simatic. Pro PROFIBUS sběrnici jsou charakteristické tři druhy označení a vlastností:

  • PROFIBUS DP – pro rychlou komunikaci s distribuovanými I/O, tedy nejčastější případ použití, jinému se ani nebudeme věnovat;
  • PROFIBUS FMS – komunikace pro větší množství přenášených dat a uzly s rozdílnými daty;
  • PROFIBUS–PA – rozšířená DP komunikace pro řízení pomalých procesů zvláště ve výbušném prostředí, neboť odpovídá jiskrové bezpečnosti.

Existují i další sběrnice jiných výrobců PLC, jako například CAN bus, nás ale bude zajímat jen PROFIBUS DP, se kterou se u nás setkáte nejčastěji a kterou charakterizuje fialový připojovací komunikační kabel. Siemens nyní prosazuje i novější sběrnici PROFINET, která využívá ethernetové propojení zařízení, ovšem PROFIBUS je a ještě dlouho bude nejrozšířenější. Vidíme to jasně i z toho, že jakýkoliv nový měnič přímo od Siemens okamžitě podporuje PROFIBUS komunikaci, zatímco podpora PROFINET přichází vždy mnohem později. Ostatní producenti, kteří podporují vývoj jen jedné platformy, se vždy orientují na PROFIBUS DP.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 1

Celý princip propojení je na obrázku, existuje jedno PLC jako PROFIBUS DP master, které umí samozřejmě PROFIBUS komunikaci. Jako slave můžeme připojit různé typy periferií Siemens, které se mezi sebou liší v podstatě jen provedením, krytím a podobně, princip je vždy stejný. Nahlédnete-li do katalogu, uvidíte, jak která periferie fyzicky vypadá, PROFIBUS se ve většině případů připojuje přes 9 pin Canon konektor na piny 3 a 8.

Jen pro doplnění, vyrábí a používají se samozřejmě i PLC bez PROFIBUS portu.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 2

Nejjednodušší pro začátek bude připojení přímo Siemens periferie, například nějaké digitální vstupy a výstupy. Zkusíme si jednoduchou ET200S, nebo cokoliv jiného, co máte po ruce v šuplíku.

Nejprve je nezbytné v HW konfiguraci PROFIBUS DP sběrnici zapnout a nakonfigurovat, v základním nastavení je totiž vypnutá. Pro nás to znamená, že pokud ji nevidíme jako na obrázku, musíme si ji parametrizovat.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 3

Jednoduše si ji proto připojíme a nastavíme její Properties, hlavně přenosovou rychlost, která je standardně přednastavena na 1,5 Mbps, což je pro drtivou většinu aplikací standard. V záložce Operating Mode nesmíme zapomenout překontrolovat nastavení na DP Master, je to přednastavené, ale přesto.

Protože každé zařízení na PROFIBUS musí mít svou adresu, v roletovém menu nám Step7 nabídne všechny, které jsou volné. Dvojku necháme naší master CPU, takže adresu následné periferie nastavíme kdekoliv výše od 3 až do 126.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 4

V HW katalogu ve složce PROFIBUS DP vidíme velké množství složek a podsložek s jednotlivými Slave zařízeními, které lze k PLC Simatic přes PROFIBUS připojit. Najdeme si naši ET200S, kde jsou všechny moduly, které pro tuto řadu existují.

Zkuste si to projít a uvidíte, že najdete stovky účastníků. Kolikrát je obtížnější se ve stromě orientovat, zvláště pokud se nejedná o Siemens zařízení, které jsme si sami importovali. To ale uvidíme dále.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 5

Označený interface IM151-1 přetáhneme jednoduše myší na nakonfigurovanou sběrnici, kde se nám k ní automaticky přichytí.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 6

Asi nějak takhle. To ovšem máme konfigurovaný pouze interface, tedy ten díl s PROFIBUS DP konektorem, ke kterému se připojí jednotlivé moduly podobně, jako u CPU.

Klepnutím myší na IM151-1 nastavíme v roletovém menu PROFIBUS adresu, opět podobně jako u CPU, zde konkrétně na 5. Tuto adresu musíme nastavit i fyzicky na IM151-1 pomocí DIL přepínačů!

Existují samozřejmě i kompaktní periferie, které se nijak neskládají, ale existují jako celek.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 7

Takže si opět v HW katalogu z patřičné složky naskládáme již známým přetažením myši moduly, které fyzicky máme na periferii osazeny. Pěkně po jednom tak, jak ve skutečnosti existují.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 8

Pro výuku nám stačí jeden modul, 4x digitální vstupy a 4x výstupy. Každý bude mít konfiguraci jinou, podle toho, co má zrovna k dispozici. Jednotlivé moduly sázíme myší na zelené řádky jako buchty na plech. Znovu připomínám, že v praxi je nezbytné, aby sestava periferie v HW konfiguraci byla totožná s fyzickou sestavou. A naopak, pokud něco fyzicky uberete nebo přidáte, je nezbytné to upravit i v této konfiguraci.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 9

Nyní potřebujeme nastavit adresy, ale ne PROFIBUS, kterou již máme hotovou, ale adresy vstupů/výstupů pro práci v PLC programu. Stačí klepnout myší na řádek patřičného modulu v předchozím obrázku.

Adresy a popisy upravíme přes záložky. Step7 sám ohlídá duplicitu adres, nedovolí nastavit dvě stejné, a podle použitého modulu také rozsah, tedy kolik bytes modul vyžaduje.

Projděte si detailně vlastnosti každého přidaného modulu v periferii, zkuste si vložit jiné a uvidíte, že například 2kanálový analogový modul vyžaduje 4bytes atd.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 10

Teď teprve máme kompletní sestavu periferie. Pozorní čtenáři si jistě všimli, že na první místo nám přibyl napájecí zdroj PM-E DC24, který musí být fyzicky instalován ihned za interface modul IM151-1.

Zbývá nám celou sestavu uložit a zkompilovat pomocí označeného tlačítka diskety a čísel 01. Nakonec to nejdůležitější, nahrát sestavenou periferii do PLC přes již známé označené tlačítko PLC a šipkou do něj.

Vyzkoušejte si napájecí zdroj z prvního řádku vymazat a sestavu znovu zkompilovat. Uvidíte, jak vás Step7 upozorní na nekompletnost celé periferie.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1 11

Pokud jsme správně zapojili napájení periferie a zdroje, máme propojené PLC s touto periferií fialovým PROFIBUS kabelem s patřičnými konektory, na PLC a periferii nám svítí zelené LED, tak si napíšeme řádek programu, který s periferií pracuje.

Je vidět, že PLC program neřeší, kde je vstup a výstup fyzicky, prostě jej známým způsobem přečte a nastaví, jako by byl přímo na CPU.

Jestliže máte pocit, že jsme se sestavení a parametrizaci periferie věnovali zbytečně podrobně, tak vězte, že tohle nastavení je vždy podobné, ať se jedná o jednodušší aplikaci, nebo složitou sestavu. Takže tady můžete v praxi často něco hledat, nebo upravovat, proto je důležité vědět, co a jak a hlavně se nebát. Pokud nic neuložíte, můžete se dívat, jak jsou parametrizace udělané v ostrých programech.



7.2 PŘIPOJENÍ PERIFERIÍ CIZÍCH VÝROBCŮ, KTERÉ NEJSOU V HW KATALOGU

Jestliže jsme v HW konfiguraci vložili do projektu periferii Siemens ET200S, logicky v případě dalších výrobců budeme opět muset stejným postupem vybrané zařízení vložit do konfigurace. Znamená to tedy, že jej nejprve do našeho hardwarového katalogu budeme muset nějakým způsobem importovat, pokud tam už náhodou není. K tomu slouží tzv. GSD soubor, který obsahuje veškerá data a parametry komunikace zařízení, které na sběrnici PROFIBUS připojíme. Bez tohoto souboru nelze provést řádné nastavení periferie a komunikace. Proto každý výrobce jakéhokoliv modulu nebo periferie s připojením na PLC Simatic přes PROFIBUS DP tento GSD soubor má a ke každému zařízení poskytuje. Soubory jsou na webu výrobců samozřejmě zdarma ke stažení.

Dříve se mně občas stalo, že prodejce (nějaký překupník periferie) na otázku ohledně GSD souboru reagoval odpovědí typu: „Na co to vůbec potřebujete,“ že se to jen tak neposkytuje. Jasně že vůbec nevěděl, co prodává.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 1

Připojíme si k PLC Simatic S7 na PROFIBUS DP periferii vstupů a výstupů značky Crevis. Ta zcela jistě v HW katalogu není. Periferie je složená z interface NA-9122 podobně jako IM151-1, za ním jsou pak jednotky vstupů a výstupů. Pod vývodem fialového kabelu vidíme na interface otočné přepínače, které slouží k fyzickému nastavení PROFIBUS adresy.

Na webu výrobce najdeme v seznamu patřičný GSD soubor a stáhneme si jej.

GSD soubor BeiJer NA 9222


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 2

U opravdu solidních výrobců jsou u GSD souboru přiloženy také nějaké bitmapové obrázky, proč, to si řekneme později. Zatím máme náš potřebný CRE_06d6.GSD soubor na disku.

V názvech GSD nehledejte žádnou logiku, někdy trochu korespondují s produktem, jindy vůbec. Není to pro nás zatím důležité.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 3

Pro GSD soubory existuje i softwarový editor, ovšem dá se běžně prohlédnout třeba poznámkovým blokem. Nám stačí se podívat na hlavičku souboru, kde je většinou název, typ, verze a podobná data, dále pak už parametrizační řádky.

Nedoporučuji zde cokoliv měnit, je to jen na ukázku, aby bylo vidět, jak to vypadá.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 4

Po načtení do HW konfigurace Step7 přijde řada na obrázek, který se objeví jako nová periferie. A to je ten bitmapový soubor. Tohle je jediná změna, kterou si můžete udělat, vyměnit obrázek, nebo dopsat do GSD řádek s definicí bitmapového souboru, několikrát jsem to již dělal. Je to ale jen grafika, nemá to žádný vliv na funkčnost, uvádím to jen pro úplnost, většina uživatelů tomu nevěnuje ani pozornost.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 5

To jsme trošku odbočili, ale jen na oko, nyní na nás čeká načtení GSD souboru do HW konfigurátoru Step7. V menu Option si tedy zvolíme instalaci GSD File.

Funkce Instalace HW Updates nám doplní do katalogu Step7 pouze díly Siemens z mateřského webu. Není proto nutné pro nový díl Siemens updatovat celý Step7.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 6

Jednoduše najdeme na disku náš GSD soubor pro NA-9122 interface, který chceme importovat, označíme jej a potvrdíme instalaci. Pak již jen následujeme instalační instrukce. Je to jednoduché, neskrývá se v tom žádný zádrhel.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 7

Po úspěšné instalaci pak ve složce PROFIBUS DP najdeme náš interface NA-9122. Ten si již známým způsobem přetáhneme na PROFIBUS sběrnici v HW konfiguraci. Musíme jej taky rozkliknout, abychom se dostali na seznam modulů, které lze k interface NA-9122 připojit. Ty pak zase jako v případě ET200S přetahujeme myší na jednotlivé řádky v parametrizaci interface. Pokud se nám nedaří náš přístroj v katalogu najít, zkusíme z předchozího menu Option zvolit Update Katalog.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2 8

Takhle to pak bude vypadat, máme konfigurovanou kompletní sestavu periferie. V jednotlivých řádcích máme konkrétní osazené moduly, opět musí být stejné jako ve skutečnosti, což si porovnejte s předchozím obrázkem periferie. Na druhém řádku vidíme dvoukanálový analogový modul pro připojení PT100, který ukousne z adresace samozřejmě 4 byte, tedy dva wordy, v každém pak načteme teplotu kanálu.

V zobrazení samotného NA-9122 vidíme obrázek modulů FnIO, což je ta bitmapa, která se automaticky načetla spolu s GSD souborem. Pokud bychom ji neměli k dispozici, nic se neděje, jen by jsme viděli prázné zobrazení bez obrázku.

Tak to by bylo to nejjednodušší, co v případě připojení periferií na PROFIBUS DP potřebujeme. V podstatě vše celkem jednoduše parametrizujeme a cyklicky v PLC programu k těmto periferiím přistupujeme.


7.3 PŘIPOJENÍ PERIFERIÍ S KOMUNIKAČNÍMI PROTOKOLY

Ne vždy je ale zařízení Slave připojené na PROFIBUS DP tak jednoduché, jak jsme si ukázali. Spousta přístrojů komunikuje s PLC přes tzv. komunikační protokoly, nebo telegramy, což v podstatě není nic jiného, než několik bytes nebo wordů za sebou, a v každém jsou obsaženy určité informace o připojeném zařízení. Takže je jasné, že nejprve musíme tento protokol poznat, abychom věděli, co a jak ze zařízení číst, a pak do něj zapisovat. Výrobci jeho popis samozřejmě netají, je většinou k dispozici stejně jako GSD soubor na webu, jen někdy bývá třeba součástí manuálu, někdy je to zvlášť soubor.

Každý telegram různých zařízení bývá jiný, někdy máte dokonce možnost si vybrat z různých protokolů podle toho, kolik dat požadujete obsloužit. Typický příklad takového zařízení je třeba měnič s PROFIBUS DP jednotkou. Proto si ukážeme komunikaci u měniče Siemens Micromaster 440. Princip bude opět stejný i pro velké množství dalších účastníků různých výrobců.

Pro spoustu zařízení již výrobci nabízí pro PLC Simatic S7 hotové komunikační bloky i s příklady, takže vám velmi ulehčí psaní programu. To ale neznamená, že nemusíte o komunikaci nic vědět, právě naopak.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 1

Nejprve opět musíme v HW katalogu najít náš měnič Micromaster 4xx, který stejně jako periferie vložíme na PROFIBUS DP sběrnici. Vybereme si jednoduchý telegram o dvou slovech, tam a zpět.

Vzhledem k obsáhlosti katalogu je výborná funkce vyhledávání, jinak bychom museli náš měnič pracně hledat, někteří účastníci jsou totiž dovedně ukryti v různých podsložkách.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 2

Nezapomeneme již jistě známým způsobem nastavit PROFIBUS adresu a I/O adresy účastníka. Vidíme, že nám začínají na adrese 400 jak pro čtení, tak i pro zápis. Tyto adresy si můžeme samozřejmě libovolně změnit, jen je důležité si je někam poznačit, budeme s nimi pracovat v PLC programu.

Popis jednotlivých telegramů, význam slov a bitů je v manuálu Siemens od komunikačního modulu měniče Micromaster, který má označení 6SE6400-1PB00-0AA0.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 3

Ve vlastnostech našeho měniče si ještě překontrolujeme nastavení adresy na PROFIBUS DP a nezapomeneme tuto adresu nastavit i fyzicky na měniči pomocí DIP přepínačů.

Pro případné komplikace si tady můžeme ověřit, jaký používáme GSD soubor, někdy totiž novější typy přístrojů vyžadují nový GSD a podobně.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 4

Čtení dvou wordů z měniče můžeme realizovat jednoduchým způsobem instrukcí L PIW400 jako periferní adresy. Pro častější použití je ale dobré si udělat nějakou funkci, která nám každé slovo vrhne do výstupu. V ZSW je stavové slovo měniče, kde nám po jednotlivých bitech měnič signalizuje svůj stav, v HIW wordu máme pak aktuální rychlost měniče.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 5

Abychom nemuseli pracně hledat popis stavového slova, ukážeme si ve vytvořené UDT struktuře význam jednotlivých bitů přesně podle manuálu výrobce. Podle této struktury pak máme vytvořený patřičný datový blok.

Mimochodem UDT struktury už jsme brali, takže tady máte další příklad použití.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 6

Zápis do měniče na PQW400 a PQW402 pak probíhá obdobně, jen vytvořený blok je trochu jiný. Musí totiž umožnit zadání chodu měniče, reset poruchy a hodnotu rychlosti.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 7

Na ukázce vidíme kousek programu, jak se jednoduše zapíšou data do měniče, tedy pro každý povel je jinak poskládané kontrolní slovo pro ovládání měniče.

Existují i jiné způsoby zápisu, tohle jsem uvedl jako takový srozumitelný příklad pro objasnění principu.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3 8

Jestliže není zcela jasný význam bitů kontrolního slova, opět ukázka ze zmiňované UDT struktury, kde jsou jednotlivé bity popsány.

Znovu musím opakovat, že každé zařízení na PROFIBUS DP má telegram jiný, a je proto nezbytné si jej před psaním PLC programu nastudovat. Nebo v případě monitoringu zařízení aspoň vědět, o co jde.



7.4 PERIFERIE S KONZISTENTNÍM ČTENÍM/ZÁPISEM DAT PŘES SYSTÉMOVÉ FUNKCE PLC PROGRAMU

Velmi často se vyskytuje protokol, který vyžaduje čtení a zápis dat přes systémové funkce Step7 SFC14 a SFC15, které zajistí konzistentní tok dat v komunikaci. Použití těchto funkcí v PLC programu je pak nezbytné, neboť telegram to vyžaduje.

Opět si to ukážeme na příkladu, tentokrát bezpečnostního modulu PILZ PNOZmulti, který je jako Slave připojen k PLC Simatic S7 na PROFIBUS DP přes komunikační modul PILZ mc3p.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 1

Jako obvykle, musíme si nejprve instalovat do HW konfigurátoru patřičný GSD soubor, což už umíme z předchozích kapitol, takže jako by se stalo. Opět použijeme vyhledávač, zvláště No-Siemens zařízení se někdy hůře hledají, a vložíme je na sběrnici známým způsobem.

Je vidět, že tady nemůžeme volit různou skladbu dat, vše je dáno napevno.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 2

Znovu si nastavíme PROFIBUS adresu a překontrolujeme GSD soubor.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 3

Telegram je pevný a obsahuje 20 bytes vstupních a výstupních dat. I/O adresy můžeme samozřejmě nastavit libovolně.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 4

Tahle komunikace je trochu složitější, proto si ukážeme i výňatek z manuálu k modulu, který celý telegram detailně popisuje. Všechna data komunikace bezpečnostního modulu PILZ jsou rozdělena do tabulek a segmentů. My potřebujeme modulu říci, jakou tabulku a segment s daty nám má poslat, a pak si je v přijatém telegramu přečteme. Tento princip se často používá tam, kde potřebujeme číst velké množství různých dat a telegramy o délce desítek a desítek wordů nejsou zrovna ideální.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 5

Telegram je vždy dobré si uložit do datového bloku, který máme nadefinován a okomentován podle manuálu. Všimněme si například, že třetí byte obsahuje vždy stav LED diod na PILZ modulu, viz předchozí obrázek. Tady už máme rozepsány jednotlivé bity třetího byte, které nám detailně říkají, co zrovna která LED dělá.

Čtvrtý a pátý byte nám říká, kterou tabulku a segment telegram obsahuje.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 6

Odesílaný telegram obsahuje prázdné bytes, jen opět čtvrtý a pátý říká modulu, jaká data z tabulky a segmentu v PLC potřebujeme.

Z výše uvedeného je zrejmé, že komunikace muže probíhat acyklicky, tedy jen tehdy, kdy ji potrebujeme, není nezbytné ji vyžadovat v každém cyklu PLC.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4 7

Protože modul vyžaduje konzistentní tok dat, použijeme systémové komunikační bloky Siemens SFC14 pro čtení dat z PROFIBUS DP a SFC15 pro zápis.

Vysvětlíme si, že SFC14 z periferní adresy 10E hexa, což je podle HW konfigurace, jak vidíme o pár obrázků výše, naše adresa 270, přečte 20 bytes a uloží je do DB1 od adresy 0.0 v délce 20 bytes.

Obdobně to funguje pro zápis, dvacet bytes z DB2 zapíše do výstupní periferie se začáteční adresou 10E hexa.

A je to! Doporučuji si vše několikrát vyzkoušet na různých Slave v klidu na stole.


7.5 JEDNODUCHÁ DIAGNOSTIKA PROFIBUS DP ÚČASTNÍKŮ

Pro jednoduchou diagnostiku využijeme systémový poruchový blok OB86 v PLC Simatic. Pro detailní diagnostiku včetně vyhodnocení stavu jednotlivých modulů s použitím systémové funkce SFC12 si přečtete článek na odkazu v závěru lekce, abych se neopakoval.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 5 1

Porucha a stavy PLC Simatic se ukládají do tzv. poruchových OB bloků, které se vždy při patřičné události automaticky v PLC zavolají a do patřičných adres se zapíšou stavy. Je důležité začít nápovědou, takže v případě PROFIBUS DP komunikace se nám například zapíše do OB86 adresa účastníka na sběrnici, který se z nějakého důvodu nehlásí nebo vypadl.

Taky že jej někdo vypnul, což bývá nejčastější hlášení, pokud jej nemáme ošetřeno v PLC programu.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 5 2

Pokud nemáme patřičný blok v našem projektu, stačí jej známým způsobem do něj vložit, stačí napsat jeho číslo, OB86. Jinak při poruše nám padne Simatic do stavu Stop, neboť nemá poruchový stav kam zapsat atp. To je už ale otázka na jiný díl kurzu.

Takže jak je vidět OB86 vyhodnotí, že došlo k události a zapíše se adresa nehlásícího se účastníka do MB4. Není to kompletní kus programu, je ještě třeba ošetřit jiné stavy, start PLC systému, reset poruchy a podobně. Jako inspirace pro cvičení to ale stačí. Zápis do tohoto OB bloku se provede jen jednou, takže v PLC programu přečíst, uložit a vymazat stav.

Mimochodem je velmi efektní, když na OP panelu naskočí text poruchy nebo hlášení, v něm pak je přímo adresa chybové periferie, neboť tag z OP míří třeba do MB4. Samozřejmě, že při použití SFC12 je sledování stavu a diagnostika periferií dokonalejší, ale je to otázka, nakolik stojí za to tomu věnovat prostor. Když něco nejede, červená LED na periferii poruchu spolehlivě signalizuje.


PROFIBUS komunikace se Slave účastníky může mít mnoho podob a variant. Je velmi obtížné najít příklad, který by měl každý k dispozici, aby si jej vyzkoušel. Takže je důležité aspoň tomuto dílu porozumět, a pak když uvidíte v PLC programu nějakou komunikaci, jistě už budete vědět, kam se podívat a na co se zaměřit.

Autor: Jaroslav Blažek, blaja.cz


Užitecné odkazy k tématu 7. dílu:

Technická podpora Siemens pro CPU Simatic S7-300

PLC Simatic hlavní stránka v češtině

Související produkty

{foxonstore id="30380,30383,30379,23201,23473,24131"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022